SENSEİ

Kohai (Beyaz Kemer) olmak..

“Hayatımız boyunca her çeşit düzeyde Uzak doğu Sporları ve farklı Spor branşlarıyla uğraşmışızdır. ve bazen farkında olmadan yapmış olduğumuz bu sporlar sayesinde yetenek ve becerilere sahip oluyoruz. Ashihara karate Sporu Başlangıçta, zor gibi gelebilir. Yeni başlayan bir kohai için henüz yolun başı olabilir, ve bu Spor hakkında pek bir şey bilmediğinden dolayı etrafındaki bu sporu yapanlara ve bizden önce bu spora başlayanlara baktığımızda ilk etapta kendimizin Bu aşamada yetersiz olduğumuzu düşünebiliriz. Kohai’nin kendisi ile mücadelesi, hayatın felsefesi ve kendini keşfetmesi burda başlar..

Aslında Ashihara karateyi Biraz kavramaya başladıktan sonra bile hala uygulama için hazır olmayız, ama kendimizin ve etrafımızdakilerin eksikliklerini görmeye başlarız…

Yavaş yavaş Sempai olmaya başlayınca, başarılarımızla gurur duyar, yakınımızdakilerin eksikliklerini fark eder ve onlara yardımcı olmaya çalışırız. Bu aşamada işe yaramaya başladığımızı hissederiz, ve mutlu oluruz..

En yüksek seviye konumuna ilerledikçe Belindeki kuşağın çizgileri arttıkça kohai, Sempai , Sensei, ve Shihan olgunluğuna eriştiğimizde hiçbir şey bilmiyormuş, gibi düşünür, ve çabalarımız işe yaramıyormuş gibi görünür. İşte aydınlanma bu noktada gerçekleşir, sonsuz sırlar artık yumruğumuzu sıktığımızda Seykenlerimizi hissettiğimizde Ashihara karate tüm teknikleriyle ve kombinasyonlarıyla artık avucumuzdadır. Aydınlanma yolu ve ustalığın sonsuz olduğunu anlayınca, sonuca ulaşma telaşı olmaksızın yolu takip etmekten memnun oluruz, çünkü Ashihara karate’de yolun sonu olmadığını fark ederiz. Her gün daha iyi olmak için gayret eder çalışırız ve öğrendikçe farkına varırız aslında hiçbir şey bilmediğimizi anlarız”.

Ashihara karateyi “Öğrenirken insanlarla Mücadele etmek için öğrenmeyiz, ama Ashihara Karate’de en iyi durumdayken bile kendimizle Mücadele etmeyi öğreniriz”

Her zaman daha iyi olmak için çalışmalıyız. Daha iyi bir anlayışa sahip olmak için her gün çaba sarf etmeli ve asla vazgeçmemeliyiz. Osu!!

Yaşlı Usta, Yaşlı Çocuk
Sensei Bülent Yağcı.. Osu!!

Ashihara Karate’de
(Sempai Olduğunda) !!

1. Belindeki kemere saygı duyulmasını asla bekleme ve isteme; O sadece senin teknik ve ruhsal olgunluğunun sadece ince bir çizgisidir. Olgun isen, düşüncenin niyete, niyetinin eyleme dönüşmesi sonucu; teknik isen, ruhunun teknik ile bütünleşmesi sonucu ortaya çıkan görüntü, Orkestra şefinin yönettiği onlarca enstrünmanın çıkardığı mükemmel sese benzer ki, öyle olduğun zaman belindeki çizgi kalınlaşır.

2. Ustana ne kadar saygılı ve vefakar san astlarından o kadarını görürsün.

3. Dojo senin evindir, Dojo’ya yardımcı olduğun sürece gerçek bir Sempai olursun.

4. Çalışmaya başlamadan önce en kıdemli sempai üyeleri shomen köşesinde toplansın.

5. Astlardan bazı sorular geldiğinde, biliyorsa cevaplasın, bilmiyorsa bilmediğini ifade etsin. Senpai olmak demek her şeyi bilmek demek değildir. Yorum ve varsıyamlarla cevap verme konusunda kendinizi sıkıntıya sokmayın.

6. Bilmeniz gerektiği kadar bildiğinizi bilin. Zamanı gelmeden verilen bilgi uçar. Değeri bilinmeden yaşamınızın içinden akıp gider.

7. En değerli bilgi farkına varılan ve yaşam intikal eden bilgidir.

8. Usta bir şey söylediği zaman tembel ruhunuzla değil, saygı görmek isteyen ruhunuzla mukabele ediniz. Biliniz ki size yetişmek için ustanın da koşması gerekmektedir.

Yaşlı Usta,Yaşlı Çocuk
Sensei Bülent Yağcı. Osu!!

“Kohai,Sempai,Sensei Olmak”

Sensei olmak isteyen bir kohai (beyaz kemer) kendisine yardım etmesi için Bir Spor salonuna Sensei’nin yanına gider.

Kohai, Sensei’ye sorar:
“Sensei, eğer günde Bir saat Ashihara Karate Spor branşı yapsam, Sensei olmam ne kadar zaman alır?”

Sensei kohaiye bakar ve yanıt verir:
” Kohai Eğer günde Bir saat Ashihara Karate yaparsan, belki beş yılda Sensei rütbesine ulaşabilirsin.”

Bundan daha iyi yapabileceğini düşünen kohai heyecanla yine sorar:
Sensei peki günde iki saat Ashihara Karate yaparsam, Sensei olmam ne kadar zaman alır?”

Sensei Kohaiye bakar ve yanıt verir:
“Eğer günde iki saat Ashihara Karate yaparsan, belki on yılda Sensei olabilirsin .”

Kohai şaşırır ve yine sorar:
“Ama daha çok Ashihara Karate çalıştığım, halde neden daha uzun zaman alır
Sensei olmam?”

Sensei tebessüm eder “Sen bu dünyaya hazzı ve yaşamı feda etmek için gelmedin. Yaşamak, mutlu olmak ve sevmek için buradasın. Kohai Eğer iki saatlik bir çalışmayla Ashihara Karate Spor branşını yapabileceğini düşünüyorsan ozaman en iyisini yapabildiğin halde, iki saat hiç durmadan Ashihara karate yapmaya kalkarsan yorgun düşersin, amacından saparsın ve yaşamdan haz alamazsın!!

Sen Yapabildiğin tekniğin ve kombinasyonların en iyisini yap. işte O zaman Ashihara Karate’de Sensei olmanın Mücadelesini değil, Sistemin içerisindeki yaşamanın, sevmenin ve mutlu olmanın önemli olduğunu anlarsın.”
Kohai (Beyaz Kemer) Osu!!

Yaşlı Usta,Yaşlı Çocuk
Sensei Bülent yağcı .. Osu!!

Sensei Ustanın Tebessümü  :)

Bir Kohai (öğrenci) Ashihara Karate sanatını öğrenmek için çok tanınmış bir Ashihara Karate Spor salonuna gitmiş.

Yıllarca büyük bir istekle ve hayran olunacak şekilde çalışmış. ve Sempai olmuş
Bir gün Sensei ustasına sormuş:

“Bana öğreteceğin başka bir şey kaldı mı?” Sensei Usta da:
(Bugün öğretebileceğim her şeyi öğrendin) Sempai demiş.

Bu sözler genç Ashihara Karateciyi çok gururlandırmış ve hocasının yanından ayrılıp kendi yoluna gitmiş.

Ülkeyi dolaşmaya ve her yerde en iyi Ashihara Karatecisinin kendisi olduğunu hatta ünlü şampiyonu bile yenebileceğini söylemeye başlamış. Günler aylar yıllar birbirini kovalamış ve sonunda Sempai;
Sensei Ustasıyla Müsabaka yapmaya karar vermiş..

Yüzlerce insan ikisinin arasındaki Müsabakayı seyretmeye gelmiş. Uzun ve eşit düzeyde giden bir Müsabaka sonunda; Sensei Usta öğrencisini şaşırtıcı bir Teknik ve Taktikle yenmiş.
Nefesi kesilen Sempai Öğrenci,

“Garip, bana bildiğin her şeyi öğretmiştin. Beni nasıl bilmediğim bir Teknikle yendin?” Sensei diye sormuş. Sensei cevap vermiş:

“Sempai doğru, sana o gün için bildiğim, ustalığımın sonucu olan her şeyi öğretmiştim, fakat takdir edersin ki sen benden ayrıldıktan sonra da ben, çalışmaya ve öğrenmeye devam ettim.” Sempai..Osu!!

Kendine Meydan Oku ,
Kendinle Mücadelet et ,
Kendinle Savaş,
Kendini Yen ,
Yaşlı Usta Yaşlı Çocuk ..
Sensei Bülent Yağcı Osu!!

Sensei (Öğretmen) Yaşlı Usta,Yaşlı Çocuk

Yol gösterici iyi bir Sensei olmanın sırrı, sahip olduğu bilgileri ve yeteneklerini sizle paylaşması, sizin seviyenize inebilmesi ve bunları size aktarabilmesindedir.
Yoksa Senseinin Kuşağındaki şeritlerinin
5. dan veya 3. dan olması, genç ya da yaşlı oluşu bir anlam ifade etmez. Senseinin tek bir amacı vardır, o da doğru bilgiyi elde etmekte size kılavuzluk etmesi, Sensei öğrencisini her zaman doğru yola yönlendiren kişi olmalıdır.
Bilgi hazinesini paylaşmaktan çekinmeyen ve bunun için hiç bir çıkar gözetmeyen bir Sensei disiplinin gerekliliğini bilir, ama bunu ezici bir otorite olarak kullanmaz. Zamanı gelince öğrencilere bir arkadaş gibi davranır. Bu yüzden sevilen ve saygı gören biridir. Öğrencisinin dilinden konuşmayı bilir ve iletişime önem verir. Egolarını çoktan yenmiş bir Sensei “şu dana sahibim, şu hocadan eğitim aldım” gibi söylemlerde bulunmaz. Bu türden davranışların kimseyi daha iyi bir Sensei yapmadığını bilir.
gösterir, çalışmaksa öğrenciye aittir, tekniği yapacak ve daha düzgün bir insan olmaya çaba gösterecek olan kişi öğrencidir. Sensei ve kohaninin uyumu dojoda her anlamda pozitif bir enerji sağlayacaktır. Onun rehberliğinde çalışmanın değerini kavramış öğrencilerinin Senseinin mükemmeleşmesinde payı büyüktür. Senseinin başarısı seçtiği öğrencilerin kalitesiyle doğru orantılıdır.
Ustalaşmaya giden ve kendinize bir yol seçmeye çalıştığınız süreçte herkesin değer verdiği, ekolü olan bir Senseisi olacaktır.

Karate_ka (Öğrenci) Kyu (Kuşak) ve Karate_gi (Elbise) nin Kıymetini Bilip Hakkını verebilmek Gerekir..
Bunun Seçimi Tamamen Size Bağlı..Osu!!
Sensei Bülent Yağcı..Yaşlı Usta,Yaşlı Çocuk

ASHIHARA KARATE DOJO KURALLARI

1 . Dojo’ya girerken selam vermeyi unutma!
2. Çalışmaya geç kaldığın durumlarda Dojo’ya girip kapının önüne diz çökerek otur ve içeri girmek için izin almayı bekle
3. Çlışanların ortasından değil en kenardan çalışanları rahatsız etmeden geçmeye çalış.
4. Dinlenme esnalarında ruhunuz ve bedeniniz gevşemiş uygunsuz pozisyonlarda oturmayınız.
5. Dojo’nun ruhuna uygunsuz şakalar yapmayınız ve disiplinsiz kahkahalarla gülmeyiniz.
6. Dojo içinde Shomen köşesinin önünde durmayınız ve çalışma yapmayınız.
7. Dojo’dan ayrılırken ve tekrar girerken selam vermeyi unutmayınız.
8. Üstlerinize karşı saygılı ve seviyeli olunuz, onlara karşı nefsinizin disiplinsizliğine izin vermeyiniz.

UNUTMAYINIZ Kİ; KARŞINIZDAKİ KİŞİYE DÜŞÜNCE VE NİYETLERİNİZ NE İSE , AYNISI YANSIYIP SİZE GERİ GELİR.
SİZİ RAHATSIZ EDİYOR İSE ÖNCE KENDİNİZE DÖNÜP BAKINIZ. BELKİ O AN YANSIYANIN NEDENİ SİZDEN KAYNAKLANMIYOR GİBİ GÖRÜNEBİLİR, YANILMAYINIZ DAHA ÖNCESİNDEN TAŞIDIĞINIZ NİYETİN VE DAVRANIŞ BİÇİMİNİN RUHU O AN ALDIĞINIZ REAKSİYONUN URBASI (GİYSİ) OLABİLİR..
Yaşlı Usta,Yaşlı Çocuk Sensei Bülent Yağcı. Osu!!

Mücadele ve Dayanaklılığa hazır mısın ?

Başkent Angora Spor Kulübü ile harekete geç

İletişim